Vymáhání dluhu z trestné činnosti

Kategorie: Exekuce

Dotaz:

Dobry den,
prosim Vas, chcel by som sa opytat, zijem v Prahe a proti urcitej osobe bolo nariadene sudne konanie z dovodu : On ponukal na predaj mobil, Ja som zaplatil ale on nedodal ani mobil a ani nevratil peniaze, tak som to dal na policiu a zacalo sa s nim sudne konanie z precinu podvodu § 209 – PODVOD, ods 1,2,3…, sud som vyhral, dotycny ide do vezenia na 3 roky a co bude s peniazmi, dlhuje mi ciastku 25 000 kc, ako mozem ziskat peniaze spat, ked dotycny bude vo vezeni a podla sudu dotycny nemal ani peniaze ako vratit moje peniaze.
Mozem ziadat o exekuciu, alebo ake kroky by som mal poskytnut…

Dakujem a suhlasim so zverejnenim prispevku

Odpověď:

Dobrý den,

v první řadě je důležitá skutečnost, jestli Vám nárok na tyto peníze přiznal již soud v trestním řízení či nikoliv.  Pokud ano a dlužník peníze zaplatil, můžete se již nyní požádat o nařízení exekuce (nicméně je otázkou, nakolik by exekuce byla úspěšná – jestli by dlužníkovi bylo co exekuovat). Pro úplnost dodávám, že z rozsudku vydaném v trestním řízení by mělo vyplývat, jakou výši škody má dlužník uhradit a do kdy.

Častěji však lidé bývají trestním soudem odkazováni na „civilní“ soud – tedy občanské soudní řízení. Tzn. podat k okresnímu (nebo obvodnímu) soudu podle trvalého bydliště dlužníka žalobu (nebo návrh na vydání platebního rozkazu – informace o rozdílu mezi nimi naleznete zde: http://www.dluhovylabyrint.cz/potrebuji-informace/veritel/pujcil-jsem/). Min. 7 dní před podáním žaloby či návrhu na vydání platebního rozkazu je vhodné zaslat tzv. předžalobní upomínku, abyste v případě úspěchu měl nárok na náhradu nákladů řízení. Tuto upomínku by bylo vhodné v tomto případě zaslat doporučeně na adresu věznice. Kopii si zcela určitě ponechte.

Jestliže soud rozhodne ve Váš prospěch a toto rozhodnutí nabude právní moci (ani jedna ze stran už se nebude moci odvolat) a vykonatelnosti (dlužník nezaplatí dluh ve stanovené lhůtě), můžete požádat o nařízení exekuce. Ovšem znovu doporučujeme zvážit, kdy o exekuci požádat (máte na to deset let od té chvíle, kdy rozhodnutí nabude vykonatelnosti) a to s ohledem na úspěšnost exekuce.

Rozhodnete-li se pro soudní vymáhání, můžete se obrátit na některou z bezplatných občanských poraden, kde Vám pracovníci mohou poskytnout a vysvětlit vzor příslušného návrhu k soudu. Kontakty na ně naleznete zde:  http://www.dluhovylabyrint.cz/kam-pro-radu/.

S pozdravem

Tým Dluhového labyrintu

Publikováno 29. 11. 2013